Pracodawca może przeprowadzić kontrolę trzeźwości pracowników w przypadku gdy będzie to niezbędne do zapewnienia ochrony życia i zdrowia pracowników, innych osób lub ochrony mienia.
W układzie zbiorowym pracy lub w regulaminie pracy albo w obwieszczeniu, jeżeli pracodawca nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu pracy ustala się, która grupa pracowników jest objęta możliwością kontroli trzeźwości oraz określa się sposób przeprowadzenia tej kontroli. W przypadku stwierdzenia nietrzeźwości u pracownika oraz w związku z uzasadnionym podejrzeniem nietrzeźwości pracodawca nie może dopuścić pracownika do pracy. Nietrzeźwość pracownika pozwala pracodawcy na zastosowanie kar pieniężnych. Kontrola trzeźwości pracownika zdalnego może być również przeprowadzona tylko jeśli została zapowiedziana. Kontrolę pracownika zdalnego przeprowadza się w porozumieniu z pracownikiem w miejscu wykonywania pracy zdalnej w godzinach pracy pracownika. Do określenia stanu trzeźwości wykorzystuje się przepisy ustawy o wychowaniu w trzeźwości. W związku z kontrolą trzeźwości pracodawca przetwarza informację o dacie, godzinie i stanie trzeźwości pracownika na podstawie i wyłącznie w przypadku, gdy jest to niezbędne do zapewnienia ochrony życia i zdrowia pracowników, innych osób, ochrony mienia. Informacje przechowuje się w aktach osobowych pracownika przez okres nieprzekraczający roku od dnia ich zebrania.
Podstawa prawna;
Wychowanie w trzeźwości i przeciwdziałanie alkoholizmowi (Dz.U.2021.1119 t.j. z dnia 2021.06.23)